2009. december 6., vasárnap

kortARS MAGYAR FILMnapok


HUSZÁRIK FILMKLUB – Városi Művelődési Ház

MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület

szervezésében


kortÁRS MAGYAR FILMnapok


2009. DECEMBER 10-12.


MŰVÉSZ MOZI / CLUB CINEMA


2009. 12. 10. - Csütörtök


18.00 óra: UTOLSÓ IDŐK - 2009, játékfilm, 90 perc,

Rendező: Mátyássy Áron. Szereplők: Kádas József, Vass Teréz, Földes Eszter, Kasvinszki Attila, Szalay Mariann, László Attila, Újvári Zoltán, Csomós Mari, Lukáts Andor és mások.

Díjak:

Budapest Magyar Filmszemle
2009: Arany Orsó fődíj, Legjobb filmzene: Márkos Albert, Harcsa Veronika,
Zöld Holló Diákzsűri fődíj

1997-ben járunk, a keleti határ közelében. Itt él Iván, az autószerelő, fogyatékos nővérével, Eszterrel. Iván azzal keres egy kis mellékest, hogy gázolajat hoz át a határon.
Egy napon Esztert megerőszakolják a közeli erdőben. A rendőrségi nyomozás nem sok eredménnyel jár, sőt, egy idő után kezd terhessé válni Iván számára. Eszter a trauma után tovább éli megszokott életét, azonban nem hajlandó megszólalni. Iván közben szerelmes lesz Ilusba - egy frissen érettségizett falubeli lányba -, akinek a nyár végén el kell költöznie, mert felvették az egyetemre.
Elérkezik az ősz, és vele együtt minden megváltozik. Iván magára marad. Tervei bukni látszanak, a rendőrök figyelmeztetik, hagyjon fel az olajcsempészettel. Ekkor egy véletlen folytán drámai felismerésre jut Eszter megerőszakolásával kapcsolatban. Már esze ágában sincs a hivatalos szervekhez fordulni, ő maga tesz igazságot.



20.00 óra: TRÉFA - 2009, játékfilm, 94 perc,

Rendező: Gárdos Péter. Szereplők: Váta Lóránd, Lengyel Tamás és mások.

Díjak:

Budapest Magyar Filmszemle
2009: Legjobb rendező: Gárdos Péter

Ourense Független Film Fesztivál
2009: Elismerő oklevél

1912-ben járunk. Egy kisvárosi, papok vezette felekezeti iskolában a hagyományok szellemében kezdődik a tanév. A gyerekeken ezen az őszön valami különös vadság vesz erőt, egymás után eszelik ki a bolondnál bolondabb tréfákat.
A fiatal Weigl atya – a kollégiumba érkező új tornatanár – megütközik azon a liberális gondolkodásmódon, ahogy a tanárok többsége viszonyul a kamaszok szertelenségéhez. Zoltán atya, a hetedikesek osztályfőnöke is egyre kevésbé tud a körülötte zajló eseményekre figyelni. Öccsét, akit egy bokszmeccsen megsüketítettek, néhány hónapja rábeszélte egy bostoni műtétre. A testvére a jéghegynek ütköző Titanicon utazott az orvoshoz, de a hivatalos lista – megmenekültekről, halottakról – egyre késik.
Az események egy napon döntő fordulatot vesznek.



2009. 12. 11. - Péntek


18.00 óra: A HETEDIK KÖR - 2009, játékfilm, 107 perc,

Rendező: Sopsits Árpád. Szereplők: Vilmányi Benett, Erőss Tamás, Vicsotka Anna, Trill Zsolt, Csuja Imre, László Zsolt, Gáspár Zsolt és mások.


Nagyon megszoktuk, és szeretjük is azt hinni, hogy a gyermekek ártatlanok, holott a gonosz bennük is ott lakozik. Valójában azonban kiszolgáltatottságuk, manipulálhatóságuk miatt akár áldozatokká is válhatnak (lásd egyes szekták, sátánizmus). Olyan tény ez, amivel ma bárhol a világon számolni kell.
A film az elmúlt években Magyarországon megtörtént, megmagyarázhatatlannak tűnő tragikus események motívumaiból építkezik. Elsősorban azt az atmoszférát kívánja bemutatni, amiben ezek a dolgok megtörténtek, megtörténhettek, egyfajta látleletet adva korunk összezavarodott lelkületéről. A történet a kamaszkorról, az élet és a halál különös megtapasztalásáról szól, amikor a gyermekekben szinte egyszerre ébred fel a szexuális- és a halálvágy.


20.00 óra: NEM VAGYOK A BARÁTOD - 2009, játékfilm, 100 perc,

Rendező: Pálfi György. Szereplők: Szülek István, Országh Gyöngyvér, Kim Corbisier, Fátyol Kamilla, Páll Zsolt, Gosztonyi Csaba, Czene Csaba és mások.


Sára szereti Márkot. Gyerekük lesz. Márk is szereti Sárát – a maga módján. Márk szereti Sophie-t is. Sophie is szereti Márkot. De Sophie nem szereti, ha átverik. Inkább azt szereti, ha kényeztetik. És András szereti kényeztetni Sophie-t. András szívesen kényeztetné a feleségét, Ritát is. Mert szereti. Szereti bosszantani. Rita viszont nem szereti, ha bosszantják. Ő törődni szeretne valakivel. Törődik hát Natasával. Natasa viszont nem törődik semmivel. Halálos beteg. Szerelmes az életbe. Az életet most Jimmy jelenti neki. Jimmynek is Natasa jelenti az életet – főleg ha kifizeti az életét jelentő tartozást Etelének. Mert Etele nem kegyelmez. Etelének sem kegyelmez Petra. Pedig Petra szereti Etelét. De Etele még mindig Sárát szereti. És Sára is szereti Etelét – a maga módján.

A Nem vagyok a barátod improvizációs film – nem csupán a kilenc amatőr szereplő, hanem az operatőr, a rendező és a „forgatókönyvírók” részéről is, hiszen a történet percről percre, a szereplők ötletei és reakciói nyomán alakult és fejlődött azzá, ami most a közönség elé kerül, mindössze húsz forgatási nap alatt. A történetnél azonban talán fontosabb a világ, amely elénk tárul: egy szelet Budapest 2008. januárjából. És még inkább a felismerés: hogy akikkel együtt utazunk nap mint nap a villamoson, vagy a metrón, akikkel együtt állunk sorban a közértben, vagy együtt ülünk egy moziteremben, ők is ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk. Egy kicsit jók, egy kicsit rosszak, de mindenképpen végtelenül izgalmasak és – a maguk módján – szerethetők.



2009. 12. 12. Szombat


17.00 óra: 1 - 2009, játékfilm, 91 perc,

Rendező: Pater Sparrow. Szereplők: Kerekes Vica, Mácsai Pál, Mucsi Zoltán, Sinkó László és mások.

Díjak:

Budapest Magyar Filmszemle
2009: Legjobb operatőr: Tóth Widamon Máté, Legjobb producer: Csáky Attila, Látványtervezői díj: Lányi Fruzsina, Pater Sparrow, Varga Judit, Arany Olló: Kiss Wanda

Granada Fiatal Filmrendezők Fesztiválja
2009: Közönségdíj

Az értékes ritkaságairól híres könyváruházban éppen záráshoz készülődik a személyzet, amikor egy titokzatos zarándok felbukkan az üzletben. Állítása szerint egy könyvért utazta át a világot, amit a bolttal együtt megálmodott, ezért kérésére a raktárba mennek azt felkutatni. A raktárban értetlenül konstatálják, hogy az összes könyv lecserélődött egy addig ismeretlen könyv példányaira, az üzletrészbe visszaérkezve pedig döbbenten látják, hogy az egy perccel azelőtt még meglévő árukészlet is nyomtalanul eltűnt. Helyette ugyanazzal a szerző és kiadó nélküli könyvvel van feltöltve az üzlet, melynek címe: "1".
A helyszínt lezárja a "Valóságvédelmi Hivatal" és megkezdi a nyomozást Phil Pitch különleges ügynök vezetésével, aki a paranormálisnak vélt csalások magabiztos leleplezéséről híres.

Stanislaw Lem Az emberiség egy perce című műve alapján

www.1film.hu



19.00 óra: INTIM FEJLÖVÉS - 2009, játékfilm, 73 perc,

Rendező: Szajki Péter. Szereplők: Andai Katalin, Botos Éva, Földes eszter, Gáspár Kata, Gáspár Tibor, Nagy Zsolt, Huszár zsolt, Kovács Lehel, Nagy-Kálózy Eszter és mások.

Díjak:

Budapest Magyar Filmszemle
2009: Simó Sándor-díj a legjobb elsőfilmnek (megosztva)


A film cselekménye egyetlen nap alatt játszódik. Négy férfi ugyanazon az estén, ugyanabban a night klubban köt ki egymástól függetlenül, egy nehéz nap végén.
A négy férfi négy külön történetének a szexualitás áll a középpontjában.



TÁMOGATÓK:

Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Bukaresti Magyar Kulturális Intézet, Communitas Alapítvány, Eurotrans Alapítvány, Mamut Copy, Tein Teázó