2011. június 24., péntek

V. JAZZ ÉS IMPROVIZÁCIÓS ZENEI TÁBOR - SEPSISZENTGYÖRGY - 2011. JÚLIUS 8-15.

TABĂRĂ DE JAZZ ŞI MUZICĂ IMPROVIZATĂ, ed. a V-a
SFÂNTU GHEORGHE - 8-15 IULIE 2011.

A napi program: egyéni hangszeres oktatás, jazzelmélet, jazztörténet, zenekari gyakorlat, koncertek és jam-session-ök.

Programul zilnic: studii individuale pe instrumente, teoria si istoria jazzului, concerte, jam-session-uri.

Tanárok / Profesori:

ÉNEK, VOKÁL / VOCAL:

LAKATOS ÁGNES (Budapest)



WINAND
GÁBOR (Budapest)



GITÁR / CHITARĂ:

JUHÁSZ GÁBOR (Budapest)



SZAXOFON, FUVOLA / SAXOFON, FLAUT:

GRENCSÓ ISTVÁN (Budapest)



TÓTH VIKTOR (Budapest)



ZONGORA / PIAN:

MIRCEA TIBERIAN (Bukarest)



MÁRKUS TIBOR (Budapest)

NAGYBŐGŐ, BASSZUSGITÁR / CONTRABAS, CHITARĂ BAS:

CSUHAJ BARNA
TIBOR (Budapest)

DOB, ÜTŐSÖK / TOBE, PERCUŢII:

JESZENSZKY
GYÖRGY (Budapest)



A részvételi tandíj / Taxa de studii: 350 lej / lei.
Szállás és étkezés / Cazare si masa: 350 lej / lei.

Érdeklődni és jelentkezni / Informaţii şi înscrieri: Tel: +40742769628, vagy / sau e-mail: endrelazar@yahoo.com

KORTÁRS EURÓPAI FILMNAPOK Sepsiszentgyörgyön

Plakátterv: Daczó Enikő képzőművész

Az IMPRO-VIZIÓK 2.2 zenekar koncertjei Békéscsabán és Szombathelyen

Az ÉGVILÁG zenekar gyerekkoncertje és táncháza a Gyermeknapon

BÁGYI BALÁZS (dob) - P. SZABÓ DÁNIEL (cimbalom) DUÓ koncert

Plakátterv: Daczó Enikő képzőművész
volt 2011. május 27-én pénteken 20 órától a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban.
 
Bágyi Balázs és P. Szabó Dániel dobszerelés - cimbalom duója egyéni szín és egyedülálló produkció az ethno-jazz és világzene területén.Mindketten a hazai és nemzetközi jazz illetve folk élet szakmailag elismert, meghatározó résztvevői. Játékmódjuk a kamarazenélés legszebb hagyományaira épül. Repertoárjuk közép-kelet-európai (főleg magyar és román) népzenét dolgoz fel, jazz és szabadzenei elemekkel fűszerezve. Több éves együttműködésük (Bágyi Balázs Quartet) és számos egyéni karrierjük során elért siker után, a formáció 2007-ben alakult.Bemutatkozó lemezük 2009-ben jelent meg DUOLA címmel.

Zenei workshop TÓTH VIKTOR jazz zenész vezetésével

2011. május 20-22 között TÓTH VIKTOR budapesti jazz zenész workshopot tartott Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban, melynek keretében volt zenehallgatás, jazz elméleti-történeti előadás-beszélgetés, közös zenélések, improvizációs készség fejlesztés, stb.

A workshopról készült filmet megnézhetitek:

http://www3.tvr.ro/magyar/2011/06/fekete-barany-5-dzsessz/

JAZZ és BLUES KLUB a Szent György Napok keretében

Plakáttervek: Daczó Enikő képzőművész

Dzsessz és blues a kocsmában
  
Van néhány rendezvény a városünnep hetében, mely évek óta következetesen ismétlődik. Nem a széles tömegeket célozza meg, tartalmában eleve az igényesebb műfajok kedvelőihez szól – így aligha "nyereséges" vállalkozás (a show-bizniszben ugyanis immár a mennyiség az elsődleges szempont) –, mégis él és virul. És így van ez jól, hiszen a kultúra, a művészet, az alkotás minőségét alapvetően aligha a nagy számok logikájának kell meghatároznia.
 
Ilyen esti rendezvény a dzsesszkocsma, amely – és talán itt a siker kulcsa – a MUKKK egyesület és a Kónya Ádám Művelődési Ház rendezésében nem csak a kiemelt heti eseménysorozat állandó színfoltja, hanem egész évben a műfaj kiválóságait hozza Szentgyörgyre. Ami – kiderült – nem csak a közönségnek okoz örömet, tartalmas szórakozást, hanem az előadásokon túl a helyi zenésztársadalom is rendkívüli módon "profitál" belőle. (Az sem véletlen, hogy a városháza által rendelt, a kulturális fogyasztási szokásokra rákérdező felmérésben a műfaj előkelő minősítést kapott.) És itt nem csak a fellépési lehetőségekre gondolok, hanem arra is, hogy a zenésztáboroknak nevezett, valójában mesterkurzusokként működő nyári műhelyekben a dzsesszkocsmafellépők tanárokként térnek vissza. És következményeiben is az történik, aminek egy alkotó közösségben történnie kell: izgalmas zenei kísérletek, új zenekarok, vagy ahogy újabban nevezik: zenei projektek születnek.
Nos, az idei dzsesszkocsma programja is sok jóval kecsegtet. Természetesen nem hiányzik a műfaj két helyi jól ismert zenekara, a Session Jazz Band és a St. Georg Quintet, akik mellé egy új név, a Sepsi­szent­györgy–Bodzaforduló illetőséget meg­jelölő Prog.Organ Quartet is felsorakozott, továbbá egy bukaresti, a Fuente da Vida és egy partiumi, a Jazz Trotter’s Quartet (Szatmár–Arad–Temesvár) szerepel, Budapestről pedig ezúttal a Nagy János Trió és a Sárik Péter Trió érkezik.
A Di Stefano bárban keddtől péntekig tartó zenei együttlét az utolsó napra bluesba csap át, az ígéretesen szaporodó helyi zenekarok, a Confusion és a Blúz Bend mellett a Blues Rádió Budapest is fellép.
HÁROMSZÉK, 2011. április 30., szombat: Szent György-napok
Szerző: Ferencz Csaba



HAGYOMÁNYOS HÚSVÉTI TOJÁSíRÁS Kovásznán

ROOM OF THE FLOYD AFFECTION zenekar koncertje

RITÓK LAJOS debreceni képzőművész kiállítása a Kónya Ádám Művelődési Házban

Április 15-én pénteken 18.00 órától a Kónya Ádám Művelődési Házban RITÓK LAJOS debreceni festőművész egyéni tárlatát megnyitotta Vetró Bodoni Sebestyén András brassói képzőművész.