2011. június 24., péntek

JAZZ és BLUES KLUB a Szent György Napok keretében

Plakáttervek: Daczó Enikő képzőművész

Dzsessz és blues a kocsmában
  
Van néhány rendezvény a városünnep hetében, mely évek óta következetesen ismétlődik. Nem a széles tömegeket célozza meg, tartalmában eleve az igényesebb műfajok kedvelőihez szól – így aligha "nyereséges" vállalkozás (a show-bizniszben ugyanis immár a mennyiség az elsődleges szempont) –, mégis él és virul. És így van ez jól, hiszen a kultúra, a művészet, az alkotás minőségét alapvetően aligha a nagy számok logikájának kell meghatároznia.
 
Ilyen esti rendezvény a dzsesszkocsma, amely – és talán itt a siker kulcsa – a MUKKK egyesület és a Kónya Ádám Művelődési Ház rendezésében nem csak a kiemelt heti eseménysorozat állandó színfoltja, hanem egész évben a műfaj kiválóságait hozza Szentgyörgyre. Ami – kiderült – nem csak a közönségnek okoz örömet, tartalmas szórakozást, hanem az előadásokon túl a helyi zenésztársadalom is rendkívüli módon "profitál" belőle. (Az sem véletlen, hogy a városháza által rendelt, a kulturális fogyasztási szokásokra rákérdező felmérésben a műfaj előkelő minősítést kapott.) És itt nem csak a fellépési lehetőségekre gondolok, hanem arra is, hogy a zenésztáboroknak nevezett, valójában mesterkurzusokként működő nyári műhelyekben a dzsesszkocsmafellépők tanárokként térnek vissza. És következményeiben is az történik, aminek egy alkotó közösségben történnie kell: izgalmas zenei kísérletek, új zenekarok, vagy ahogy újabban nevezik: zenei projektek születnek.
Nos, az idei dzsesszkocsma programja is sok jóval kecsegtet. Természetesen nem hiányzik a műfaj két helyi jól ismert zenekara, a Session Jazz Band és a St. Georg Quintet, akik mellé egy új név, a Sepsi­szent­györgy–Bodzaforduló illetőséget meg­jelölő Prog.Organ Quartet is felsorakozott, továbbá egy bukaresti, a Fuente da Vida és egy partiumi, a Jazz Trotter’s Quartet (Szatmár–Arad–Temesvár) szerepel, Budapestről pedig ezúttal a Nagy János Trió és a Sárik Péter Trió érkezik.
A Di Stefano bárban keddtől péntekig tartó zenei együttlét az utolsó napra bluesba csap át, az ígéretesen szaporodó helyi zenekarok, a Confusion és a Blúz Bend mellett a Blues Rádió Budapest is fellép.
HÁROMSZÉK, 2011. április 30., szombat: Szent György-napok
Szerző: Ferencz Csaba



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése