2011. október 11., kedd

Dr. VEKERDY TAMÁS közkivánatra Sepsiszentgyörgyön

Érzelmi biztonság – Mit kell(ene) tudnunk a gyerekekről és magunkról?
 
2011-től Nyitott Akadémia címmel folytatódik a közkedvelt Mesterkurzus-sorozat, amely az utóbbi években a magyar tudományos és kulturális élet számos kiválóságát hozta el Erdélybe.
Dr. Vekerdy Tamás 2009 őszén járt először a sorozat keretében Sepsiszentgyörgyön, ahol zsúfolt teltház és óriási szeretet fogadta őt. A nagy sikerű előadás óta – amelyre a jegyek pillanatok alatt elfogytak, és számos érdeklődő be sem fért már a terembe – a neves pszichológust sokan kérték, hogy adjon egy ráadást, jöjjön el újra Erdélybe.

Ennek a látogatásnak két év után most érkezett el az ideje. Apropóját az adja, hogy Vekerdy Tamásnak szeptember végén jelent meg régen várt új könyve, mely a szakember több évtizedes pályafutásának tapasztalatai alapján arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként alakíthatjuk ki gyermekeinkben az érzelmi biztonságot, s óvhatjuk meg őket a sodródástól, a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól és a személytelen, ezért személyiséget roncsoló kapcsolatoktól.
Jó ideje azt hallhatjuk mindenfelől, hogy teljesítményelvű társadalomban élünk, és ha azt szeretnénk, hogy gyerekeink érvényesüljenek az életben, ahhoz nagyon sok mindenre van szükség. Éppen ezért megfeszülve küzdünk, hogy ezt a sok mindent biztosítsuk a számukra, és őket is űzzük-hajszoljuk, hogy képesek legyenek élni a lehetőségekkel. Közben pedig sok gyerek esetleg épp a legfontosabbat, az érzelmi biztonságot nem kapja meg, ami valóban átsegíthetné őt az akadályokon. Hiszen aki testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az minden életkorban jóval eredményesebben tudja megoldani és kiegyensúlyozottabban átvészelni az élet nehézségeit. Ha úgy tetszik, sikeresebb és boldogabb ember válhat belőle.
- Leginkább azt szeretném üzenni a szülőknek, hogy: nyugi! Nem kell annyi minden az életben való beváláshoz, mint azt a világ ma erőszakosan igyekszik elhitetni velünk. Van azonban valami, ami csakugyan nélkülözhetetlenül fontos, és ezt a család, a szülő adhatja meg a gyereknek. Erről lesz szó az október 20-i sepsiszentgyörgyi előadásomon is – mondja a neves szakember.
Dr. Vekerdy Tamás a jelenleg is élő legismertebb, legnépszerűbb magyar pszichológus, akit az erdélyi közönség is jól ismerhet, hiszen hosszú évek óta önálló rovatot vezet a Nők Lapjában. Könyvein generációk nőttek fel, ám ő az, akit élőben még nagyobb élmény meghallgatni: bölcs, gyakorlatias tanácsaival, életszerű példáival és fergeteges humorával mindig meghódítja közönségét.
Akinek két évvel ezelőtt nem sikerült bejutnia a sepsiszentgyörgyi előadásra, most bepótolhatja a lemaradást, aki pedig ott volt, azt Vekerdy szeretettel várja vissza az általa legfontosabbnak tartott témával, amellyel véleménye szerint minden felelős szülőnek érdemes foglalkoznia.
Az előadás interaktív, a pszichológus bőven hagy időt arra is, hogy a nézők kérdezhessenek, tanácsot kérhessenek tőle, hiszen tudja, hogy egy ilyen előadásra sokan konkrét problémával érkeznek, amelyben segítséget szeretnének kapni.
Az előadás után Vekerdy szívesen dedikálja Érzelmi biztonság című új művét, amely megjelenése óta előkelő helyet foglal el minden sikerlistán. A kötet - más, nívós pszichológiai témájú művekkel egyetemben - megvásárolható lesz a helyszínen.
Jegyek kaphatók a Szakszervezetek Művelődési Házában és a Városi Kulturális Szervezőirodában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése