2010. április 13., kedd

SZOMJAS GYÖRGY filmjei a HUSZÁRIK FILMKLUBBAN


VÁLOGATÁS

SZOMJAS GYÖRGY

Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

FILMJEIBŐL


A KÓNYA ÁDÁM MŰVELŐDÉSI HÁZ PINCEKLUBJÁBAN

MINDEN HÉTFŐN 19.00 ÓRÁTÓL


Plakátterv: Daczó Enikő


2010. március 22. - Hétfő

TALPUK ALATT FÜTYÜL A SZÉL

(1976, magyar filmdráma)


forgatókönyvíró: Szomjas György, Zimre Péter
operatőr: Ragályi Elemér, zeneszerző: Sebő Ferenc

szereplő(k):
Djoko Rosić (Farkos Csapó Gyurka), Bujtor István (Mérges Balázs), Vladam Holec (ifjonc), Bessenyei Ferenc (Farkos Csapó Gyurka hangja), Cserhalmi György (ifjonc hangja), Bordán Irén, Reviczky Gábor, Bikácsy Gergely

Az 1830-as évek betyárvilágában játszódó "eastern" főhőse, Farkas Csapó Gyurka megszökik a börtönből és visszatér a karcagi pusztákra, hogy bosszút álljon feladóin. A pusztai pásztorok védelmet látnak benne, mert életterüket a gazdag, kapitalizálódó vármegye erősen korlátozza. Az elszegényedett dzsentriivadék csendbiztos, Mérges Balázs is csak tessék-lássék veszi üldözőbe az elhíresült betyárvezért, egészen addig, míg Gyurka a vezéri babérokra törő, intrikus Jeles Matyi miatt pásztort nem öl.




2010. március 29. - Hétfő

KOPASZKUTYA

(1981, magyar zenés dráma)


forgatókönyvíró: Kardos István, Szomjas György
operatőr: Halász Mihály, zeneszerző: Póka Egon

szereplő(k):
Schuszter Lóránt (főnök), Földes László (Hobo) (énekes), Deák Bill Gyula (Bill), Csákányi Eszter (Julika), Póka Egon, Kőrös József, Pálmai Zoltán

Lerobbant művelődési ház előcsarnoka. A mozgalmi táblák és egyéb ünnepi díszletek tövében csirkék kapirgálnak. A Johnny Be Good hangjai szűrődnek ki a nagyteremből. Bent a Colorado nyomja a bluest. A fűtetlen helyiségben az együttesen kívül egy-két ember lézeng. Ez így nem mehet tovább! Ki kell találni valamit! És nemsokára a főnöknek eszébe jut a nagy ötlet. Egyik kezével egy lekváros buktát szorongatva, a másikkal a fenekét vakargatva a banda elé áll: gyerekek, átmegyünk a Tobacco Roadról a Retek utcába, lemegyünk bunkóba, lemegyünk furkóba. A szocialista vadkeleten új banda születik.



2010. március 6. - Kedd!

FALFÚRÓ

(1985, magyar filmszatíra)


forgatókönyvíró: Grunwalsky Ferenc, Fekete Ibolya, Szomjas György, operatőr: Grunwalsky Ferenc,
zeneszerző: Karácsony János

szereplő(k):
Bán János (Géza - "Falfúró"), Szirtes Ági (Géza felesége), Andorai Péter (Janitor), Fatler Renáta (Éva), Ujlaki Dénes (Gyula), Tóth Éva (Éva), Erdős Mariann, Dörner György, Gáspár Sándor, Derzsi János

Géza egy budapesti lakótelepen él feleségével és két gyermekével. Egy reggel, munkába menet a szomszéd lakás nyitott ajtajában megpillant egy nőt, aki felborzolja érzékeit. Aznap ráborítja művezetőjére az asztalt, kilép a gyárból, és úgy dönt, önálló vállalkozásba kezd: falfúró lesz, mert a lakótelepen erre igen nagy a kereslet.



2010. április 13. - Kedd!

KÖNNYŰ TESTI SÉRTÉS

(1983, magyar filmdráma)


forgatókönyvíró:
Szomjas György, Grunwalsky Ferenc, Vásárhelyi Miklós,
operatőr: Grunwalsky Ferenc, zeneszerző: Somló Tamás

szereplő(k):
Erdős Mariann (Éva), Eperjes Károly (Csaba), Andorai Péter (Miklós), Bikácsy Gergely (szomszéd), Ábrahám Edit (Zsuzsa), Hollósi Frigyes (szomszéd), Cserhalmi Erzsi (kolléganő), Dörner György (vendég), Deák Bill Gyula.

Csaba börtönbe kerül verekedésért. Mire kiszabadul, barátnője már Miklóssal lakik a kétszobás lakásban. Mivel nincs hova mennie, Csaba beköltözik hozzájuk harmadiknak.

A filmvetítés után közönségtalálkozó
Szomjas György filmrendezővel!


2010. április 26. - Hétfő

RONCSFILM

(1992, magyar filmszatíra)

forgatókönyvíró: Szomjas György, Grunwalsky Ferenc
operatőr:
Grunwalsky Ferenc, zeneszerző: Kiss Ferenc

szereplő(k): Szirtes Ági (Gizi), Mucsi Zoltán (Kapa), Gáspár Sándor (Joó Géza), Éles István (Ede), Blaskó Péter (Lajos), Pap Vera (Hajnalka), Andorai Péter (Ádám), Hollósi Frigyes (Rendőr), Szőke András (Kisjuhász Béla, házmester), Fábry Sándor (Nyomozó), Ujlaki Dénes (Rózsa Károly), Rajhona Ádám (id. Halász Jenő), Bikácsy Gergely (Szomszéd), Badár Sándor (Ifj. Halász Jenő), Bánsági Ildikó (Körzeti orvosnő)

1989-ben vagyunk, a kelet-európai szocializmusok összeomlásának nevezetes esztendejében. Mindazonáltal a film egyetlen mozzanata sem utal e történelmi pillanat magasztosságára, ellenkezőleg, a vásznon burjánzó burleszk mozzanatfüzérek mintha csak szamárfület akarnának mutatni a politikai felhőrégiók gőgös színjátékának. A film kópés gesztussal fordul a politikák számára megközelíthetetlen, profán, hétköznapi létezés misztériuma felé. A színhely egy lerobbant, ételszagú lakótömb Gólyának nevezett kocsmája és annak közvetlen környéke. A chaplini kisemberek világa ez. Bizonytalan, lecsúszott egzisztenciák élnek errefelé: munkanélküliek és alkalmi munkások, zöldségesek és taxisok, melegszívű svihákok és alkalmi szeretők. Csúfak és gonoszak, lágyszívűek és hirtelen haragúak. Csupa kedves csirkefogó.




2010. május 3. - Hétfő

VAGABOND

(2003, magyar játékfilm)


forgatókönyvíró:
Szomjas György, operatőr: Grunwalsky Ferenc, zeneszerző: Kiss Ferenc

szereplő(k):
Simon Péter (Karesz), Horváti Kata (Zsófi), Benke Gráci, Kerényi Róbert, Ábrahám Judit

Karesz állami gondozottként nőtt fel. A film elején utcagyerekek csapatához tartozik, akik a piros lámpánál megálló kocsik ablakát tisztítják. Emellett sok mindenben benne vannak még, ami rosszaságot a nagyváros kínál, verekszenek, betörnek, isznak, kábítóznak. Karesz Zsófit követve, véletlenül kerül be a táncházba, és megragadja annak eredeti hangulata. Összebarátkozik Grácival, aki feketén dolgozó vendégmunkásként él Budapesten, és maga is idegenül mozog a nagyvárosban. Csak a táncházban van otthon, ahol a szülőfalujának zenéjét játszhatja.
Karesz ismerkedik Zsófival, a társasággal, a táncokkal és a különböző ütőhangszerekkel, amiket a magyar, a délszláv és a cigány muzsikában használnak. Eközben régi barátai is előkerülnek, és belerángatják egy betörésbe. Később berúgnak és Kareszt részegen elüti egy kocsi. Kórházba kerül, ahol Zsófi meglátogatja. Amikor Karesz felgyógyul, a táncházi társaság már tagjává fogadja, velük is lakik. A dobolásba is egyre jobban belejön, és már úgy tűnik, hogy sikerül elszakadnia alvilági barátaitól, amikor azok lebuknak, és Kareszt is letartóztatják. A film végén a börtönben látjuk Kareszt, aki már furulyán játszik, rabtársai kísérik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése