2009. október 14., szerda

JIRI MENZEL filmjei a HUSZÁRIK FILMKLUBBAN

Huszárik filmklub

VÁLOGATÁS

JIRI MENZEL

FILMJEIBŐL

MINDEN HÉTFŐN 19.00 ÓRÁTÓL

A VÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZ PINCEKLUBJÁBAN



Plakátterv: Daczó Enikő

2009. 10. 05.

SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT VONATOK

(1966, csehszlovák filmszatíra)


Díjak és jelölések:
Oscar-díj (1968) - Legjobb idegennyelvű film
BAFTA-díj (1969) - Legjobb film és
legjobb eredeti filmzenejelölés
Golden Globe díj (1969) - Legjobb idegennyelvű film jelölés

Milos nem hőssé akar válni, csak a már kínossá vált szüzességét szeretné elveszíteni. Segédtisztként dolgozik egy kisváros állomásán, ahol hiába húznak el a front közeledtével mind szigorúbban ellenőrzött vonatok, a dolgozók élik megszokott életüket. Tapicska forgalmista az egyik éjjel unalmában telepecsételi Zdenka, a távírdász lány meztelen ülepét. "Erkölcsi fertő, átkozott erotikus évszázad!" - feddi meg őket a főnök, akit csupán a galambtenyészete érdekel. Csak Milos küzd ejaculatio precox-szal, felvágja ereit, azután szerelembe esik egy kalauznővel, de nem hálhatják el az első éjszakájukat, mert egy szerencsétlen véletlen folytán a fiú mégis a háború aktív részesévé és elszenvedőjévé válik...

2009. 10. 12.

SZESZÉLYES NYÁR

(1968, csehszlovák vígjáték)

Díjak és jelölések:
Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (1968) - Fődíj

Három jóbarát, a fürdőmester, a pap és az őrnagy mint annyi éve, ezen a nyáron is együtt üldögélnek a városka kis tavának partján sörözgetve, beszélgetve, emlékezve, álmodozva. Az idill szinte csodálatos, egészen addig, míg meg nem jelenik Arnost, a mutatványos és szépséges partnernője, Anna.

2009. 10. 19.

SÖRGYÁRI CAPRICCIO

(1980, csehszlovák vígjáték)


Díjak és jelölések:
Velencei Filmfesztivál (1981) - Különdíj

A húszas évek elején játszódó történet főhőse egy Mariska nevű gyönyörű fiatalasszony, aki temperamentumával az őrületbe kergeti pedáns férjét, egy vidéki sörgyár igazgatóját. Amikor pedig Pepin bácsi, Mariska sógora is megérkezik, végképp elszabadul a pokol.


2009. 10. 26.

HÓVIRÁGÜNNEP

(1983, csehszlovák vígjáték)


Mintha a gyönyörű kis cseh falut körülvevő erdő üde levegője hatná át a film hősei életét, akik a szomorú eseményekben is meglátják a dolgok fonákját, a humort. Mert hol máshol is történhetne biciklis vaddisznóüldözés vagy disznótor egy Trabant hátsó ülésén, mint egy Hrabal műből készített Menzel filmben. A cseh kisemberek, mint például ebben a filmben is, utolérhetetlen leleményességgel élik az életüket, és nem történhet semmi olyan dolog - még a rusnya darazsak csípése sem - mely kizökkentené őket békés derűjükből.


2009. 11. 02.

AZ ÉN KIS FALUM

(1985, csehszlovák vígjáték)

Díjak és jelölések:
Oscar-díj (1987) - Legjobb idegennyelvű film jelölés


A hajnali köd még nem szállt fel a városka házai közül. Kakasszó innen is, onnan is. Egy alacsony, pocakos ember lépked az utcán. Éleset füttyent, mire mellészegődik egy hosszú, nyurga fiú. Megpróbálja felvenni a köpcös férfi lépéseinek ritmusát, aki útközben még megjavítja a doktor úr Skodájának a motorját, s a kocsi nagy durrogások és rángások közepette elviharzik. Mialatt a rádióban a reggeli tornát közvetítik, hőseink már a teherautón zötykölődnek a tüzéptelepre homokért... Ez a nap is úgy kezdődik, mint bármelyik másik, de ki sejtené előre, hogy ma az aranyszívű, ám hirtelen haragú Pavelnek betelik a pohár és szakít félkegyelmű kocsikísérőjével, Otikkal. Pedig minden kalamajkának az oka Otik Pavel úrtól kapott fülvédője.



2009. 11. 09.

PACSIRTÁK CÉRNASZÁLON

(1990, csehszlovák filmszatíra)

Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1990) - FIPRESCI-díj
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1990) - Arany Medve


1990-ben a Berlini fesztivál nagydíját egy 1969-es betiltott csehszlovák film, Jirí Menzel remekműve, a Pacsirták cérnaszálon nyerte. A film Hrabal feldolgozás ugyanúgy, mint Menzel megannyi világsikerű filmje. Cselekménye az 50-es években játszódik a Prága melletti Kladno acélművében, egyfajta cseh Csepelen, ahol a régi polgári rend képviselői (értelmiségiek, kereskedők,stb.) dolgoznak nem éppen önszántukból, átnevelési célzattal...



2009. 11. 16.

ŐFELSÉGE PINCÉRE VOLTAM

(2006, cseh-szlovák vígjáték)

Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2007) - FIPRESCI-díj
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2007) - Arany Medve jelölés

Jan Ditě-t 14 év és 9 hónap után kiengedik a börtönből, és egy olyan elhagyatott faluba küldik, ahonnan a II. világháború után kitelepítették a német nyelvű lakosságot. Ditě megismerkedik szomszédaival, egy idős professzorral és annak asszisztensnőjével. Az idősödő férfit elvarázsolja a lány szépsége, és eszébe jut saját fiatalsága, szerelmei, és az is, hogy hogyan lett egyszerű utcai árusból a legszebb prágai étterem pincére. Egész életét két dolog vezérelte: a pénz és a nők imádata. Kéjt keresett és talált ezerféle nőben, mint ahogy pénzt keresett és talált felfelé ívelő karrierjében is. A háború szele már a levegőben van, amikor Ditě megismerkedik egy német lánnyal. Házassága a náci eszméket valló Lizával a rossz oldalra állítja, szembefordítja környezetével. A németek hatalomra kerülése elhozza Ditě idejét, végre bekerülhet a milliomosok régóta csodált világába.



KORÁBBI SOROZATAINK:



















A Huszárik Filmklub Támogatói:
Mamut Copy, Tein

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése